De herfst is niet alleen een super seizoen om te planten en zaaien, maar ook om te oogsten. De liefhebbers van ‘moestuinieren’ kunnen in het najaar bijvoorbeeld fruitbomen planten, of zelfs al de vruchten plukken van hun eerdere werk.

De oogsttijd kan in verschillende periodes worden opgedeeld:

September

In september kunnen artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, knolselderij, pastinaak, prei, selderij, ui en veldsla geoogst worden. Dat geldt ook voor vruchtgroenten als tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes. Het is aan te raden deze vruchten regelmatig te plukken, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.
September is ook de tijd om de wortels van witlof voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen, kunnen de stronkjes boven de wortel afgesneden worden en de witlofwortel opnieuw in de grond worden gestopt. Wat betreft fruit is het tijd om appels, peren en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes te plukken.

Oktober

Als je een tomatenplant hebt, kun je in oktober alle hele trossen plukken en deze binnen op een warme plaats of in een kas leggen om af te rijpen. Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kunnen het beste uitgegraven worden en binnen in een pot bewaard.
Ook in oktober kan nog steeds veel fruit worden geoogst zoals peren, appels en late pruimen. Wacht niet te lang met het oprapen van de vruchten nadat deze van de boom zijn gevallen en bewaar ze op een koele en donkere plaats. Oktober is ook een uitstekende maand om gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie naar binnen te halen.

Anderen lezen ook:  Groenten opnieuw laten groeien

Een eigen moestuin? Begin alvast met het maken van een plan

Een moestuin begint met het maken van een plan. Bij het planten dient bijvoorbeeld rekening gehouden te worden met de hoogte van de planten. De hogere planten in een moestuin zoals tomaat, komkommer en peul, zet je achteraan, de middelhoge (palmkool, wortel en rode biet) komen in het midden en de lage planten (spinazie, rucola en radijs) komen vooraan. Deze volgorde geldt ook voor tuinplanten in een siertuin. Een hulpmiddel hiervoor is het IVN Tuinplan.

Plant je mee

Meer lezen? Alle, informatie en tips zijn te vinden op plantmee.nl