Wie opzoek is naar een vrij eenvoudige fruitplant, is bij de framboos (Rubus idaeus) aan het goede adres. Deze plant groeit snel en is niet veeleisend. Het fijne is dat je al een jaar nadat je hem gepland hebt, je de eerste vruchten kan oogsten. Daarnaast zijn ze zelfbestuivend, dus kan je ook gewoon één exemplaar van de plant in je moestuin zetten. Frambozen zijn er in twee varianten: zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen oogst je, zoals de naam al zegt, in de zomer. Vanaf augustus is het tijd om van de herfstframbozen te snoepen. Wij geven wat tips zodat jij vanaf augustus een heerlijke frambozenoogst hebt!

1. De beste tijd om te oogsten:

  • Oogst de frambozen wanneer ze diep rood en gemakkelijk van de plant los te trekken zijn. Ze moeten vol en sappig aanvoelen.
  • Controleer de planten dagelijks, omdat de bessen snel kunnen rijpen.

2. Zo oogst je ze: 

  1. Gebruik beide handen: één om de tak vast te houden en de andere om de bes voorzichtig los te trekken.
  2. Vermijd het trekken aan de bessen: als ze rijp zijn, zouden ze gemakkelijk los moeten laten.
  3. Plaats de geoogste frambozen voorzichtig in een ondiepe container om kneuzing te voorkomen.

3. Verzorging na de oogst:

Om de productie van frambozen te bevorderen en de planten gezond te houden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen na de oogst.

  • Snoeien: Na de oogst kun je de oude, vruchtbare stengels terugsnoeien tot aan de grond. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten voor het volgende seizoen.
  • Water geven: Geef de planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, om de grond vochtig te houden.
  • Bemesten: Gebruik een uitgebalanceerde meststof om de groei en vruchtproductie te ondersteunen.
Anderen lezen ook:  Bloembollenjacht

herfstframbozen

4. Vers eten en bewaren

  • Direct genieten: Eet de bessen direct van de plant voor de meest intense smaakbeleving. Je kan ze ook toevoegen aan ontbijtgranen, yoghurt, of salades. Of maak er bijvoorbeeld een lekkere taart mee!
  • Inmaken: Maak frambozenjam of -saus om de smaak van de zomer te bewaren voor de wintermaanden.
  • Invriezen: Vries de bessen in door ze op een bakplaat te leggen en in te vriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in luchtdichte zakken of containers bewaren.

5. Plagen en ziekten voorkomen

  • Let op plagen: Controleer regelmatig op plagen zoals bladluizen en frambozenkevers. Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen indien nodig.
  • Ziektepreventie: Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de planten door ze niet te dicht bij elkaar te planten en dode bladeren en takken te verwijderen.