Als het goed is zie je ze weleens in je tuin rondlopen: pissebedden. Pissebedden zijn erg belangrijk voor een gezonde tuin en een gezonde bodem. Toch kunnen ze soms ook vervelend zijn en bijvoorbeeld je planten beschadigen. In dit artikel vertellen we je meer over deze interessante beestjes.

Inmiddels begrijpen we wel dat beestjes in de moestuin onmisbaar zijn. Ze helpen niet alleen met het bestuiven van sommige planten, maar helpen ook de grond te verbeteren en vergroten de biodiversiteit. Wil je meer insecten naar je tuin lokken? Zet dan eens wat inheemse planten in je tuin, maak een houtwal of plaats een insectenhotel.

Wat doen pissebedden?

Pissebedden zijn echt onmisbaar in een moestuin. Ze zijn vaak te vinden in vochtige omgevingen, zoals tussen hopen bladeren en in composthopen. Ze voeden zich voornamelijk met dood, organisch materiaal en zijn veelal tijdens de schemer en ’s nachts actief. Ook op een bewolkte dag kun je ze echter gewoon zien lopen en als je een steen of tegel in je tuin optilt, is de kans groot dat er een hoop pissebedden onder vandaan komen. De beestjes zijn ook het hele jaar door actief, ook in de winter kun je ze dus nog in je tuin vinden.

Verschillende soorten

Wist je dat er in Nederland maar liefst 36 soorten pissebedden voorkomen? Op het eerste gezicht zien ze er misschien allemaal hetzelfde uit, maar als je goed kijkt kun je absoluut verschillen zien. De ruwe pissebed, oprolpissebed en de kelderpissebed zijn de bekendste in Nederland voorkomende soorten.

Anderen lezen ook:  Welke boon wordt het?

Echte recycelaars

Goed, pissebedden eten dus dood organisch materiaal. Daarmee dragen ze bij aan het recyclen van tuinafval, wat natuurlijk geweldig is voor bijvoorbeeld jouw composthoop. Die plantaardige materialen die ze eten, zetten ze namelijk om in meststof. Ze dragen dus echt bij aan een rijk en gezond bodemleven.

Kunnen pissebedden kwaad voor planten?

Bij vraatschade denken we meestal in eerste instantie aan schade door slakken. Soms kunnen pissebedden echter ook je planten beschadigen. Waar ze namelijk meestal alleen dood materiaal eten, vinden ze jonge planten soms ook hartstikke lekker. Ook eten ze graag zaadjes van verschillende planten, waardoor ze soms niet eens de kans hebben om te kiemen. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend.

Zorg voor een gezonde tuin

Pissebedden kunnen dus soms voor wat overlast zorgen, maar als je een gezonde tuin hebt, blijft die overlast meestal erg beperkt. Pas als je echt héél veel pissebedden in je tuin hebt, zullen voor schade in je tuin zorgen. Om overlast van de beestjes te voorkomen is het vooral erg belangrijk om voor een gezonde balans in je tuin te zorgen. Zorg voor voldoende plekken voor insecten en vogels en plant niet alleen groenten, maar ook inheemse planten. Door een fijn ecosysteem te creëren, zal de tuin zichzelf in balans houden.

Pissebedden in de moestuin bestrijden

Als het goed is hoef je pissebedden in je tuin dus niet te bestrijden, ze zijn namelijk hartstikke nuttig. Door de beestjes in je tuin te bestrijden, snijd je jezelf waarschijnlijk in de vinger. Niet alleen haal je namelijk je tuin uit balans, je verwijderd ook erg nuttige beestjes uit je moestuin. Vind je toch dat er te veel pissebedden in je tuin lopen en heb je er last van? Dan kun je proberen zo veel mogelijk vochtige plekjes te verwijderen. Ruim bijvoorbeeld alle lege bloempotten en losse stenen op.

Anderen lezen ook:  Groenten in pot: onze favorieten

Wil je écht iets aan de pissebedden in je moestuin doen? Zet dan geen gif in! Gif maakt nog veel meer dan alleen de pissebedden in je tuin kapot. Bij verschillende bedrijven kun je aaltjes tegen pissebedden kopen. Als je echt geen andere optie ziet, kun je deze nog inzetten.