Kolen; er zijn enorm veel soorten, ze zijn (meestal) vrij gemakkelijk te kweken en ze zijn hartstikke lekker. Meer dan genoeg redenen dus om kolen in je moestuin te kweken. In dit artikel geven we je handige tips voor het kweken van kolen en vertellen we je over de populairste kolensoorten om te kweken.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Wie is er nou niet gek op kool? Als Nederlander moet je haast wel, maar ook buiten de standaard stamppot is kool enorm lekker om te eten en veelzijdig om te bereiden. Denk maar eens aan een chowder met bloemkool, een witte koolsalade of een rode kooltaart. Omdat er zo veel verschillende soorten kolen zijn, is ook het kweken erg gevarieerd. De ene kool is bijvoorbeeld makkelijker te kweken dan de andere. Toch zijn er een aantal zaken waar je altijd op kunt letten als je kolen gaat kweken.
Verschillende soorten kolen kweken
Er zijn echt enorm veel soorten kolen. Allemaal hebben ze hun eigen smaak en eigenschappen. De lekkerste en populairste koolsoorten hebben we dan ook voor je op een rijtje gezet.
- Palmkool
- Witte kool
- Savooiekool
- Spitskool
- Bloemkool
- Rode kool
- Boerenkool
- Spruiten
- Chinese kool
- Broccoli
Het koolwitje vermijden
Het koolwitje is een vlinder die haar eieren op vrijwel alle soorten kolen legt. De rupsen die uit die eitjes komen zijn de nachtmerrie van iedere kolenkweker, ze eten namelijk binnen een mum van tijd je hele kool op. Merk je dat je last hebt van koolwitjes? Dan kun je je kolen het beste beschermen door ze in een tunnel met netje te plaatsen. Zo kunnen de vlinders er niet bij en zijn jouw kolen veilig.
Het hele jaar door kolen kweken
Kolen kun je bijna het hele jaar door kweken. Zo zijn er zomerkolen zoals broccoli, bloemkool, spitskool en witte kool. Herfstkolen zoals rode kool, savooiekool en boerenkool zaai je in dezelfde periode als de zomerkolen, maar groeien een stuk trager en oogst je daardoor een stuk later. Dan heb je ook nog winterkolen, die zaai je in mei of juni. Dat zijn dezelfde kolen als je in het vroege voorjaar zaait, maar door ze later te zaaien, kun je ze ook in de winter nog eten. Denk bijvoorbeeld aan spruiten, savooiekool, boerenkool en late rode kool.
Kolen voorzaaien en planten
De meeste kolen kun je het beste voorzaaien. Als de plantjes zo’n 10 tot 15 centimeter groot zijn, kun je ze uitplanten in de moestuinbak of de volle grond. Plant de kolen ver genoeg uit elkaar, want ze worden behoorlijk groot als ze eenmaal gaan groeien. Daarbij zijn kolen grote eters, ze kunnen dus best wat extra voeding in de vorm van biologische mest, mulch of een extra laagje compost gebruiken.
De beste standplaats
Net als de meeste moestuingewassen, houden bijna alle kolen van een zonnige standplaats. Zoek dus een goed plekje in de zon voor ze uit. Begin je net met moestuinieren, dan is dit ook iets waar je op kunt letten: plaats je moestuin op een plek waar veel zon komt. De enige uitzonderingen hierop zijn broccoli en spruiten, die kunnen af en toe wel wat meer schaduw gebruiken.