Het nieuwe moestuinseizoen is weer van start gegaan, we kunnen de zaaibakjes en potjes weer van onder het stof halen. Maar waar moet je rekening mee houden – en belangrijker nog – wat doe je beter niet? Wij geven tips!
- Zaai niet meteen het hele pakje. Bedenk eerst hoeveel je van elke variëteit kunt planten, en bepaal dan hoeveel zaden je zaait. Het heeft geen zin om enthousiast het hele pakje te zaaien, daar zitten meestal honderden zaden in. Bewaar ze liever op een koele en donkere plek, waar ze een tijdje kiemkrachtig blijven.
- Zaaigrond druk je lichtjes aan. Vermijd dat je de grond met volle kracht samendrukt, dan krijgen je zaailingen straks problemen om hun jonge worteltjes optimaal te ontwikkelen.
- Zaai de zaden nooit direct uit het pakje, dan heb je geen controle over wat en hoeveel je precies zaait. Maak het zakje eerst leeg in je hand en zaai dan zaadje per zaadje. De overgebleven zaden stop je terug in het pakje.
- Wees creatief met zaaibakjes of potjes. Oude yoghurt potjes, botervlootjes en zelfs plastic champignonbakjes zijn geschikt om te gebruiken.
- Geef je zaden water met een plantenspuit, niet met een gieter. Dat voorkomt dat je zaden zullen wegspoelen.
Nina, zelf heb ik ook zaailinten gemaakt en deze in een plastickzakje gestopt.
voordeel dat ze niet uitdrogen en door de warmte ze sneller kiemen.
groet, Jeanne
Nog een tip om zaaipotjes te maken: wc-rolletjes 4 x ± 2 cm inknippen. De vier delen in elkaar vouwen in een bakje zetten en de rolletjes vullen met zaaigrond. Zaaien en als de plantjes groot genoeg zijn, de onderkant weer openmaken en de zaailing met ‘potje’ in de volle grond zetten. Het karton vergaat. Werkt prima!
Ik heb zelf zaailinten gemaakt. Haal de lagen van een vel keukenpapier van elkaar. Een beetje met een plantenspray natmaken. Zaden op de gewenste afstand neerleggen en de vochtige delen over elkaar vouwen. Aandrukken en laten drogen. Dan op de goede tijd in zaaigeulen leggen; met een fijne broes natmaken. Geultje dichtmaken en er ligt geen zaadjes meer te dicht bij elkaar.
Dit werkt het beste met niet te grote’zware zaden.
Leuk initiatief ! Vorig jaar behoorlijk resultaat : verrassend zelfs !
Onze buurman heeft al gevraagd of hij weer de potjes voor mij mag mee sparen. Dan zal het weer de moeite zijn om het heel fijne ‘gepruts’ vol te houden en met veel zorg en geduld wordt het dan weer een mooie oogst.
We kijken uit naar jullie begeleiding !
Fijn,dat je uitlegt!!!
Ik blijf leren!!
Wat leuk dat jullie daar aan mee doen met de potjes van A H daar leer je van. Ik hoop dank zij jullie dat het lukt!!!
Hartelijke groeten
Ina