Moestuinieren brengt je terug naar de basis, dat is inmiddels duidelijk. Zo kun je niet alleen zelf compost maken, maar ook een vloeibare meststof creëren, op basis van planten uit de tuin. Plantengier, heet dat. Door delen van bepaalde planten in een ton of emmer te stoppen, aan te vullen met water en dat een tijdje te laten gisten ontstaat uiteindelijk een stinkend sapje dat planten graag voorgeschoteld krijgen. Plantengier is, afhankelijk van welke planten je eraan toegevoegd hebt, rijk aan stikstof (N) maar ook ijzer (Fe), calcium (Ca) en kalium (K). 

 De meest gebruikte plantengier

  • Smeerwortelgier: bevat veel kalium (K) en ijzer (Fe)
  • Brandnetelgier: bevat veel stikstof (N)

Hoe maak je gier?
Dat is makkelijk, je plukt brandnetels en/of smeerwortel, stopt die in een ton, vat of emmer, je voegt water toe, wacht tot het boeltje begint te gisten, en klaar. Dat was de korte versie, nu iets uitgebreider. Planten die in aanmerking komen om als gier te worden verwerkt zijn onder andere brandnetels, smeerwortel, heermoes (kattenstaarten in de volksmond), duizendblad, zuring en zelfs Tagetes of afrikaantjes worden gebruikt. Pluk ze en stop ze in een jutezak of netje zodat je er later niet alle restjes uit hoeft te vissen. Leg het netje in de emmer of het vat, vul aan met water en wacht tot het water donker wordt en het hele goedje begint te stinken. En met stinken bedoelen we ook echt stinken, just so you know. Afhankelijk van de temperatuur kun je de gier na een paar dagen al gebruiken. Hoe kouder het buiten is, hoe langer de gier erover doet om te gisten.

Anderen lezen ook:  Pineberry of ananasaardbei

Hoe gebruik je het?
Plantengier, welke soort je ook gebruikt, wordt nooit in pure vorm aan de plant gegeven. De stoffen die vrijkomen zijn zo geconcentreerd dat ze nadelig kunnen zijn voor je planten en in extreme gevallen zelfs de wortels kunnen verbranden. Leng daarom de gier aan met water, gemiddeld 1 liter gier op 10 liter water. Verdeel de gier aan de voet van de plant, niet op de bladeren. Een flinke geut per plant zorgt voor een constante voorraad voedsel, wat door de plant in dank wordt afgenomen. Bemest om de twee weken of zeker één keer per maand met plantengier.

Foto: Björn Van Driessche