Het lijkt dan toch te gaan gebeuren. Later deze week wordt het gevoelig kouder, ’s nachts gaat het vriezen en in het weekend kunnen we ons verwachten aan een heuse vorstdag – waarbij de temperaturen ook overdag negatief blijven. Maar hoe gaat de natuur daarmee om? Door het zachte weer van de afgelopen weken zijn veel voorjaarsbloeiende heesters en bollen al beginnen bloeien en doen ook matig vorstgevoelige gewassen het nog steeds goed in de kas. 

Heesters en bloembollen
Een bloeiende Chaenomeles Japonica of Japanse dwergkwee, of een veel te ijverige Forsythia die reeds is uitgebloeid zijn de sporen van een zachte winter. Maar ook narcissen – de klassieke paasbloemen zoals ze in de volksmond worden genoemd – zijn al van de partij. Bij hevige vorst zullen deze bloemen kapot gaan en uiteindelijk sterven. De natuur is mooi, maar o zo wreed.

In de moestuin
Ook in de kas doen heel wat bladgroenten het – dankzij het zachte weer – erg goed. Met wat geluk oogst je nu nog veldsla, maar ook Oosterse mosterdblaadjes en zelfs winterspinazie. Bescherm ze tijdig met vlies-en vriesdoeken om schade te voorkomen. Door het gebruik van een dergelijk doek bescherm je de bladstructuur en kun je in veel gevallen zelfs de temperatuur binnenin beïnvloeden. Breng meteen ook een royale hoeveelheid stro aan, aan de basis van de plant. De zorgt voor een extra warm dekentje. In de kas kun je ook verwarmen met een kachel, zo kun je de temperatuur net boven het vriespunt houden.

Oogsten
Wil je deze week nog prei, aardperen of andere winterse knolletjes oogsten, dan kun je dat maar beter niet langer uitstellen. Zolang de bodem goed bewerkbaar blijft kun je oogsten, zodra het gaat vriezen en de grond hard wordt is het wachten tot het weer gaat dooien.

Anderen lezen ook:  De mooie moestuin van Wendy