Tijdens de winter is de kans klein dat je kraakverse kruiden uit eigen tuin haalt. Met uitzondering van wat rozemarijn en tijm, de die-hards die nauwelijks moeite hebben met lage temperaturen en een laagje sneeuw. In die periode ben je vaak afhankelijk van exemplaren die je in de keuken, op het aanrecht neerzet. Maar hoe verzorg je ze en welke kruiden zijn geschikt?

In de keuken
De enige plaats waar het tijdens de winter warm genoeg is, is binnenshuis. En dan bij voorkeur in de keuken, dicht bij een raam waar voldoende licht binnenvalt. Licht is ontzettend belangrijk; je hele kruidenavontuur valt of staat ermee. Wanneer er onvoldoende licht ter beschikking is, kan de plant niet aan fotosynthese doen, een noodzakelijk proces om zichzelf in leven te houden. Zonder licht krijg je bleke, fragiele planten die binnen de kortste keren sterven.

Koude douche
Goed begonnen is half gewonnen, niet waar? Maar met voldoende licht en warmte houdt het niet op. Geef de planten voldoende water, maar doseer goed. Dat wil zeggen dat je ze niet elke dag water geeft en je het water op kamertemperatuur laat komen. Een fatale fout van menig beginnend tuinier is het geven van koud water. Regenwater (overigens de beste oplossing voor al je planten) of kraanwater is ijskoud. Wanneer je dat zonder opwarmen aan je planten geeft, krijgen ze letterlijk een koude douche over zich heen. Dat resulteert meestal in een shock, waardoor ze alle bladeren verliezen en uiteindelijk sterven.

Welke kruiden zijn geschikt?

  • Bieslook: gebruik regelmatig om nieuw blad te produceren. Knip gerust met een schaar af.
  • Basilicum: een klassieker die ook nu niet mag ontbreken. Knip af en toe wat verse blaadjes om de plant te stimuleren. Zo krijg je regelmatig nieuwe scheuten.
  • Tijm: Geef niet te veel water, daar heeft de plant een hekel aan.
  • Peterselie: onze all time favorite, en niet alleen van ons: ook heel wat chefkoks en hobbykoks gebruiken het vaak. Af en toe knippen om blad te blijven produceren is aangewezen. Al moet je de plant wel de kans geven om te groeien. Wacht tot je een bossige plant hebt alvorens je weer gaat plukken.
  • Rozemarijn: doet het buiten goed, maar krijgt problemen wanneer het te hevig gaat vriezen. Binnen doet de plant het uitstekend. Geef matig water en knip af wat je nodig hebt.
Anderen lezen ook:  Pimpernel of Sanguisorba minor