De moestuin kent een grote diversiteit aan groente, kruiden en fruit. Zo is er palmkool, maar ook eeuwig moes of splijtkool, aardperen en knolcapucien. Het zijn stuk voor stuk must haves als je van een uitdaging houdt. Een aantal weetjes:
1. Eeuwig moes of oude wijvenkool
Ken je deze al? Eeuwig moes, of ook wel oude wijvenkool, splijtkool of duizendknop genoemd. De kool is matig winterhard en moet tijdens de winter beschermd worden tegen hevige vorst. Plant ze beschut of geef ze een jasje van stro en dorre bladeren aan de basis van de plant. Je kunt de jonge scheuten rauw in salades verwerken of je stooft ze, zoals andere kolen.
2. Zorgen aardperen voor winderigheid?
Dat aardperen voedzaam zijn is geen nieuwtje, maar wat ze vooral aantrekkelijk maakt is dat diabetici ze probleemloos kunnen eten. Een nadeel is dan weer dat aardperen winderigheid kunnen veroorzaken door de bacteriën die moeten worden ingeschakeld om het hoge suikergehalte te kunnen afbreken. Wil je de winderigheid voorkomen? Gebruik dan bonenkruid in je gerechten!
3. Palmkool of zwarte bladkool
Palmkool of zwarte bladkool wordt in de Italiaanse keuken als een erg belangrijk ingrediënt gezien. Vooral in de maaltijdsoep ribollita speelt ze de hoofdrol. In Nederland en België wordt er dan weer vaak een stamppot van gemaakt met, jawel, worst. Omdat je de verse bladeren haast niet in de supermarkt of speciaalzaak kunt vinden, ben je genoodzaakt om ze zelf te kweken. Een aanrader voor elke moestuin!
4. Knolcapucien, een must have
Nog een bijzondere, maar te gekke groente: knolcapucien. De jonge blaadjes van de plant kun je vanaf mei tot het eind van de zomer in salades verwerken. De bloempjes, die pas veel later op de plant komen, hebben een pittige smaak en doen het om die reden erg goed als eetbare bloemen. De knollen zijn oogstklaar vanaf november en kunnen rauw of warm worden gegeten, al geven wij de voorkeur aan een rauwe bereiding. De smaak is pittig, de structuur stevig en vlezig zoals een radijs of rammenas.