De teelt van een Chioggia biet verschilt niet of nauwelijks met die van een rode biet. Het zijn allebei bietjes met typerende eigenschappen. De een is intens rood en de andere, die heeft de meest inspirerende kleuren binnenin. Deze bieten zijn iets zoeter en om die reden ideaal om in een frisse salade te verwerken. Diversiteit in je tuin? Met de Chioggia bietjes ben je goed op weg!

Oogsten doe je zo

Chioggia bietjes oogst je wanneer ze klein tot middelgroot zijn. Laat ze niet te groot worden want dan verliezen ze smaak en structuur. Hoe jonger je ze oogst, hoe knapperiger ze zijn en hoe makkelijker te rauw te verwerken zijn.

Bewaren

Bewaar bieten niet in de koelkast want dan verliezen ze smaak en structuur. Je legt ze beter op een donkere, koele plek waar de temperatuur schommelt tussen de 5 en 8 °C. Of je graaft ze in op een beschutte plaats. Inkuilen, heet dat. Je legt de bieten dan in een kistje met vochtig zand. Voor lange bewaring haal je het loof tot voor de helft weg.

Hoe bereid je de groente?

De Chioggia biet heeft een zacht zoete smaak en kan zowel rauw worden verwerkt in salades, als gekookt of geroosterd in de oven. Bij rauwe bereidingen kun je de bietjes in brunoise of julienne snijden. Of je maakt er dunne plakjes van. Zo accentueer je de bijzondere kleurschakering. Het voordeel van de bietjes rauw te verwerken is dat de kleur intact blijft. Als je ze kookt of roostert, dan is de kans reëel dat ze hun prachtige kleur verliezen. De kooktijd varieert van 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Als je de bietjes ongeschild kookt behouden ze nog aardig wat van hun kleur en worden ze zelfs intenst oranje. Vurig gevlamd, zeg maar. Je kunt ze daarvoor 25 minuten koken, schillen en daarna in stukken snijden.

Anderen lezen ook:  Zaaikoorts

Wist je dat?

De Chioggia biet is afkomstig uit het gelijknamige Chioggia, een stadje van de provincie Venetië in Italië.