De zon schijnt vaak en lang, het is lekker buiten vertoeven en we genieten met z’n allen van een dubbele portie vitamine D. Ons hoor je dus niet klagen! De tuin daarentegen, die kan vanaf nu wel wat water gaan verdragen. Het is inmiddels al lange tijd droog en de planten hebben nood aan extra vocht om optimaal te kunnen groeien. Maar hoe ga je om met droogte in de moestuin? Wij zetten een 10-tal tips op een rijtje!
- Als je van plan bent groenten en kruiden te zaaien, maak de grond dan vooraf goed nat met een gieter. Dat zorgt voor een betere structuur en omgeving voor de zaden om te kiemen
- Om je pas gezaaide stukje grond goed vochtig te houden kun je een krant of jutezak flink nat maken. Haal de krant of zak wel opnieuw weg wanneer de eerste exemplaren kiemen.
- Breng een laagje mulch aan rond je planten, dat houdt onkruid weg en belangrijker nog, het houdt langer vocht vast in de bodem. Mulch met stro, hooi, gemaaid gras of zelfs met een laag compost.
- Geef niet elke dag water, tenzij je planten in potten of bakken groeien uiteraard. Hoe vaker je water geeft, hoe sneller de planten zogenaamde ‘luie wortels’ ontwikkelen. Dergelijk wortelgestel gaat niet zelf op zoek naar water, diep in de grond, maar blijft eerder oppervlakkig. Dat droogt de plant sneller uit en zorgt ervoor dat ze niet goed in de grond kunnen verankeren.
- Groenten, kruiden en fruit in potten hebben je hulp nodig om optimaal te kunnen groeien. Geef ze elke dag water, zeker wanneer ze de hele dag zon te zien krijgen.
- De truc met de halve petfles is een winner in dit verhaal! Verzamel petflessen, was ze goed en knip er de onderkant uit. Stop ze omgekeerd in de grond en vul ze met water.
- Geef water in grote hoeveelheden, vermijd korte, kleine gietbeurten.
- Geef ’s avonds water, wanneer de zon onder is. Dat voorkomt hevige verdamping.
- Groenten of kruiden die je van plan bent te planten laat je vooraf beter een halfuur water opnemen in een schaal of emmer.
- Werk voldoende compost in, dat komt de structuur van je bodem ten goede. Compost heeft de eigenschap water en voeding vast te houden.