Heb je geen tuin? Geen probleem! Spruitgroenten zijn eenvoudig te kweken op de vensterbank.
Bonen
De meest bekende spruitgroente is taugé, het spruitje van de mungboon. Maar er zijn nog veel meer bonen die je kunt laten ‘spruiten’. Kikkererwten bijvoorbeeld, en adzukibonen, groene erwten, zwarte bonen, linzen en sojabonen. Je moet uiteraard wel rauwe bonen nemen en hele erwten, anders gebeurt er niks.
Zo spruit je bonen
1 Laat de peulvruchten een nacht in water wellen. Spoel ze vervolgens goed schoon en droog ze op een stuk keukenpapier.
2 Bedek de bodem van een droge, schone glazen pot met één laagje peulvruchten. Doe de deksel erop zonder deze vast te draaien en zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De peulvruchten zullen binnen 24 uur spruiten.
3 Maak de spruitgroenten een paar keer per dag schoon met koud water (een zeef is handig hiervoor), dep ze droog en doe ze terug in de pot. Na drie tot vier dagen zijn ze klaar om te eten.
Groente
Ook groentezaadjes kunnen als spruitgroente dienen. Bekend is natuurlijk tuinkers, alfalfa en waterkers, maar ook broccoli, radijs, mosterd, rode kool, rucola, zonnebloem en pompoen kunnen als spruitgroente worden gegeten.
Sommige groentezaden zijn bewerkt met chemische stoffen die zijn verdwenen als de plant volwassen is, maar nog volop aanwezig zijn in de spruitgroenten. Daarom is het verstandig om hiervoor zakjes zaad te kopen die speciaal voor spruitgroenten zijn bedoeld.
Zo spruit je groente
Neem een plastic schaaltje of bakje en leg er een laagje watten in of een vel keukenpapier. Leg er een flinke laag groentezaadjes op en maak ze nat met lauw water uit een plantenspuit. Dek ze af met donker papier of donker plastic en zet ze donker weg. Na een dag of vier mogen de zaailingen in het licht staan en worden ze groen. Zorg dat de zaailingen vochtig blijven.
Gemak dient de mens
Er zijn heel veel leuke kant-en-klare schaaltjes en zakjes te koop met spruitgroenten en een duidelijke gebruiksaanwijzing. Dit staat leuk op je vensterbank en is gemakkelijk in het gebruik.
Graan
Zelfs graansoorten kun je laten spruiten! Tarwe, rogge, spelt, suikermaïs en rijst kun je in een dag of vijf opkweken tot eetbare kiemplantjes.
Schoon
De zaden gaan snel rotten dus werk altijd met schoon materiaal en maak de schaaltjes en potjes tussen twee teelten door ook altijd goed schoon.
Meer moestuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel.