In de moestuin worden planten in verschillende soorten potjes (voor)gekweekt.  Ieder soort heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar waar moet je op letten?

Welke potmaat?
Heb je de verkeerde potmaat, dan komt je plant in de problemen! Maar wat is de juiste potmaat? Gemiddeld is een pot van 3 tot 7,5 liter voldoende. Groter heeft vaak weinig zin.

Tip: Kijk niet alleen naar de plant, maar ook naar de grootte van de kluit.

Plastic bloempotten
Plastic bloempotten zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen.  Plastic is weliswaar een belasting voor het milieu, maar deze potjes zijn wel opnieuw te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig ook potjes van gerecycled plastic in de handel. Let bij plastic potjes extra goed op het vochtpeil. Ze warmen snel op!

plantenpotjes_plastic

Stenen bloempotten
Terracotta en andere stenen bloempotten zijn zwaar en breekbaar. Wel hebben de potten vaak een mooie natuurlijke kleur en zijn ze – mits ze niet breken – duurzaam.

Afbreekbare potjes
Afbreekbare potjes zijn ecologisch verantwoord, maar meestal wel duur in aanschaf. De potjes drogen snel uit, dus houd ook bij deze potjes het vochtgehalte  goed in de gaten! Een groot voordeel is dat zaailingen met potje en al de grond in kunnen.

Tip: Welk potje je ook kiest, zorg voor drainagegaten zodat het overtollig water wegloopt.

Creatieve recycle en upcycle
Creatief omgaan met afvalproducten door te recyclen en upcyclen, is in! Ook voor jouw moestuinplanten kun je heel wat  materialen als potje hergebruiken:

  • koffiebekers
  • conservenblik
  • wc-rolletje
  • gehalveerd melkpak
  • opengeknipte plastic fles
Anderen lezen ook:  Bewaartomaat

recycle_plastic_fles_plantjes

Tip: Met wat wasknijpers en flink wat waterverf, geef je jouw potjes ook nog eens een kleurrijke versiering.Ook leuk om samen met je kinderen te doen!