Hoofdredacteur Angelo Dorny is sinds jaar en dag in de ban van tomaten. Als kleine jongen verzamelde hij maar liefst 1300 variëteiten van over de hele wereld. Vandaag, meer dan 12 jaar later is hij nog steeds enthousiast over moestuins ‘ populairste vrucht. Hij verklapt je 5 ultieme tips om ze met succes te kweken.
1. Zaaien in maart
Tomaten zaai je in maart, punt aan de lijn. Het heeft geen zin om ze vroeger in de grond te stoppen, want dan krijg je groeiproblemen door gebrek een natuurlijk zonlicht.
2. Tomaten verspenen
Elke tomaat moet, zodra de eerste echte blaadjes zichtbaar worden, een eigen potje krijgen waar ze in kunnen groeien tot ze in de moestuin kunnen worden geplant.
3. Bladvoeding?!
Ik zweer al jaren bij bladvoeding bij jonge planten. Dat druist in tegen alle tomatenregels en wetten, maar het werkt zeer goed en effectief. Tomaten hebben een hekel aan vocht op de bladeren, maar alleen wanneer de eerste bloemtros en vruchten wordt gevormd. Je kunt dus gerust 1 of 2 keer bladvoeding geven voor een altijd groene bladkleur.
4. Basaltmeel
Basaltmeel is een lavagesteentemeel dat je kunt gebruiken als bescherming tegen schimmels, tijdens het dieven of verwijderen van okselscheuten. Bij elke dief die je wegneemt ontstaan namelijk kleine wondjes. Die wondjes kunnen een poort zijn voor schimmels en virussen met slechte bedoelingen. Door over elke wond een beetje basaltmeel te poederen, breng je een beschermlaag aan en bied je het hoofd aan schimmels zoals phythopthora of tomatenplaag.
5. Rijpe vruchten
Hoe je precies weet wanneer tomaten rijp zijn? Makkelijk. Rijpe tomaten zijn zachter, maar niet kneedbaar. Ze bezitten ook hun volledige kleur en ruiken zoet. Onrijpe vruchten zijn hard, vaak nog een beetje groen en helemaal niet zoet geurend.