Rode bieten kweken wordt een feestje met deze 5 tips! Deze groenten bevatten veel mineralen en vitamines en zijn daarom ontzettend gezond. Je kunt ze ongekookt en gekookt eten. Wil jij deze vitaminebommetjes graag in de tuin? Lees dan snel verder.
Tip 1 rode bieten kweken
Rode bieten kweken begint natuurlijk met zaaien! Bieten kun je prima in de volle grond zaaien. Maak geultjes van 2 tot 3 cm diep en leg hierin de zaden op een afstand van 5 cm. Vaak gaat het om een kluwen die meerdere zaadjes bevat. Na dat ze opkomen is uitdunnen dus nodig.
Tip 2 warme bodem
Rode bieten houden van een warme bodem. Op zijn vroegst kun je daarom pas half/eind maart buiten aan de slag met rode bieten kweken, beter is zelfs begin april; maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het weer. Zaai ze zo’n 2 tot 3 centimeter diep op een zonnige plek.
Tip 3 kiemduur rode bieten
Geef af en toe water en wees geduldig. Bietjes doen er gemiddeld 10 tot 14 dagen over om te kiemen – afhankelijk van het weer.
Tip 4 rode bieten voorzaaien
Kun je niet wachten tot half/eind maart? Ga dan binnen aan de slag met voorzaaien! Wanneer de plantjes zo’n 5 cm groot zijn, is het tijd om ze buiten uit te planten. Geef de eerste tijd flink water en bescherm ze tegen te felle zon.
Zaai de rode bieten in een van deze leuke zaaibakjes!
Tip 5 voeding
Bieten die te weinig water krijgen, worden houtig en krijgen soms last van schurft. Wees daarnaast spaarzaam met bemesting; wat compost die oppervlakkig is ondergewerkt is voldoende. Geef eventueel wat kalium om de wortelvorming te verbeteren.
Tip 6 rode bieten oogsten
Een onmisbaar element bij rode bieten kweken, is natuurlijk het oogsten. Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wilt. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je er direct voor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar. Hoe jonger de bieten, hoe beter de smaak!
Tip 7 rode bieten bewaren
De laatste bieten kun je voor de vorst oogsten. Draai het loof van de bieten, maar laat een stukje van de stengels staan en zorg ervoor dat de bieten niet beschadigd raken. De beschadigde knollen kun je niet bewaren, de andere bewaar je in een kistje met vochtig zand in een koele ruimte.
Kook de rode bieten in de schil, zodat waardevolle stoffen behouden blijven.
Bekijk ook deze lekkere recepten met rode bieten:
Ook lekker: rode biet als broodbeleg!