Met zijn hoge voedingswaarde en grote hoeveelheden antioxidanten is broccoli een supergroente. Maar wist je dat er naast de groene ook paarse broccoli bestaat en zelfs eentje die meerdere jaren meegaat?

Groene broccoli

De klassieke groene broccoli, ook wel calabrese broccoli genoemd, groeit relatief snel en geeft daarom een vrij grote opbrengst ten opzichte van de tijd en ruimte die hij in de moestuin inneemt. Vergeleken met andere kolen, kunnen de planten een stuk dichter op elkaar geplant worden. Ze zijn al binnen vier maanden na het zaaien oogstbaar.

Je kunt broccoli ter plekke in de tuin zaaien: drie zaadjes bij elkaar en als er meer opkomen alleen de sterkste plant laten staan. Maar zoals bij veel andere groenten is het handiger om in potjes voor te zaaien en ongeveer vier tot vijf weken later de plantjes op de juiste afstand in de tuin te zetten.

De gebruikelijke plantafstand voor broccoli is 30 tot 40 cm in beide richtingen. Hoe groter de afstand, hoe groter de afzonderlijke stronken worden. Maar je kunt er ook voor kiezen de planten dichter op elkaar te zetten, 22-23 cm in beide richtingen, om mini-broccoli te oogsten die ongeveer de grootte van een tennisbal heeft. Door de grotere dichtheid worden de stelen wat langer en de rijping meer gelijkmatig wat heel handig is als je alles in een keer wilt plukken om je oogst in te vriezen.

Kies je voor de ruimere afstand, dan kun je de planten nadat de centrale stronk geoogst is, laten staan en wachten tot zich nieuwe scheuten met kleine broccoliroosjes vormen. Als je de zijscheuten blijft oogsten en daarmee voorkomt dat de plant in bloei schiet, kun je zo van dezelfde planten weken lang blijven oogsten. Omdat je dan wel veel van de plant vraagt, is het goed om wat vloeibare stikstofrijke voeding toe te voegen – wij gebruiken hiervoor meestal brandnetelgier.

Anderen lezen ook:  Nieuw: De Tuin op Tafel 02-2021

Wil je zolang mogelijk groene broccoli uit eigen tuin eten, dan moet je meerdere keren zaaien. De eerste keer al in februari of maart in de kas of op de vensterbank en dan met tussenpozen tot begin juli. Er bestaan ook specifieke rassen die het meest geschikt zijn voor vroege (Marathon F1, Ironman, Sakura, De Cico), middelvroege (Fiesta F1, Green Magic) of juist late teelt (Typhoon F1). In Nederland is er helaas over het algemeen niet zoveel keuze en wordt dit type broccoli vaak alleen als ‘groene broccoli’ gelabeld.

Winterbroccoli

Deze broccoli doet er een stuk langer over om een oogst te produceren: het kan wel tien maanden duren! Daartegenover staat dat de oogst in maart en april valt wanneer er in de moestuin verder heel weinig te oogsten valt. De Engelsen noemen deze periode ‘hungry gap’ – de wintergroenten raken op en wat er dit jaar gezaaid is, laat nog even op zich wachten. Winterbroccoli is samen met vaste groenten als asperges en rabarber ideaal om dit gat te overbruggen.

Je zaait ze tussen april en juni voor, om ze na vijf tot zes weken later uit te planten. Winterbroccoli is er in paars en wit, waarbij de paarse planten groter worden, tot zo’n 90 cm hoog en breed. De witte variëteiten blijven wat kleiner en zijn iets minder productief, maar wel heel lekker. Omdat de witte rassen een bescheidener omvang hebben, kunnen ze iets dichter bij elkaar geplant worden, maar houd toch minstens 60 cm aan. Steun de broccoliplanten zo nodig met een stokje.

Anderen lezen ook:  Maak je eigen compost

Ook bij winterbroccoli zijn er overigens vroege en latere soorten waarmee je je oogst kunt spreiden. De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.

Vaste broccoli

De teelt van vaste broccoli ’Nine Star Perennial’ is vrijwel gelijk aan die van winterbroccoli: je zaait in april, mei of juni, plant uit in juni of juli en wacht geduldig totdat je het volgende voorjaar kunt gaan oogsten. Na de oogst van de grotere centrale stronk, komen ook in dit geval vele zijscheuten. Het belangrijkste verschil zit hem erin dat, mits je alle scheuten oogst en de plant dus geen zaad kan vormen, hij meerdere jaren mee zal gaan. Dat betekent echter dat je moet blijven plukken ook als de broccoli je op een gegeven moment de neus uitkomt!

’Nine Star Perennial’ broccoli is witgroen van kleur en mild van smaak, eigenlijk eerder lijkend op bloemkool.