De trend van zogenaamde superfoods lijkt zich zorgenloos verder te zetten. Zowat elke gezondheidsgoeroe die ooit mee op die kar sprong gaf quinoa een vaste plek in zijn of haar voedingsschema. Niet geheel onterecht, want het pseudograan – dat dus geen graan is, maar wel zaad – bevat opvallend meer eiwitten en aminozuren dan andere plantaardige producten. Maar is het echt krachtvoer, werd het terecht tot superfood gebombardeerd?

  1. Is quinoa wel super?
    Het zou klare onzin zijn te beweren dat quinoa geen voedzaam natuurlijk product is. Maar er zijn wel redenen genoeg om aan te nemen dat de term ‘superfood’ net een brug te ver is. Hoewel de eiwitsamenstelling van quinoa vrijwel net zo compleet is als vlees of eieren, bevat het – in vergelijking met bijvoorbeeld havermout – relatief weinig vitaminen, mineralen en calcium.
  2. Quinoa is een duurzaam product
    Quinoa mag dan wel niet het ultieme superfood zijn, toch is het – net als peulvruchten – een duurzaam product. Plantaardige eiwitten zijn namelijk minder belastend voor het milieu en haar omgeving. Quinoa is dus zeker een goed alternatief voor wie minder vlees wil eten, of het helemaal uit zijn of haar dieet wil schrappen.
  3. Quinoa kun je zelf zaaien
    Quinoa wordt om de logische reden gezaaid, en niet geplant. Je zaait vanaf half maart tot juni, om de oogst te spreiden. Je zou in potjes kunnen voorzaaien, maar dat vindt het pseudograan maar niets. Zaai, indien mogelijk, meteen op de plek waar alles gaat gebeuren. Zaai in rijen en plant de ontzettend kleine zaden op gemiddeld 5 centimeter van elkaar. Alleen de sterkste gaan overleven, wat de andere exemplaren straks meer groeiruimte zal opleveren. Geef na het zaaien water met een gieter met fijne broes, dat is nodig om het uitspoelen van zaden te beperken.
Anderen lezen ook:  Olijfkomkommer of Mexicaanse augurk