De moestuin draait dezer dagen op volle toeren. Je oogst onafgebroken de ene vrucht na de andere en staat, als het even kan, uren in de keuken om die gigantische berg verwerkt te krijgen. Wij maakten een selectie van 3 geweldige all-time favorite zomergroenten!

Courgette

In openlucht plant je courgettes vanaf mei, zodra het weer toelaat om vorstgevoelige planten naar buiten te brengen. Na een paar weken worden de eerste bloemen gevormd en niet veel later kun je zelfs al genieten van de eerste vruchten. Pluk heel regelmatig, dat stimuleert de plant meer vruchten te vormen. Op het hoogtepunt in de teelt is het aangewezen om elke dag te controleren op oogstbare vruchten, ze kunnen namelijk al gauw een paar centimeter per dag groeien. Courgettes oogst je bij voorkeur jong, wanneer ze amper 10 tot 15 cm. groot zijn. Hoe kleiner de vruchten, hoe steviger ze zijn en hoe beter de smaak. Als er dan toch een aantal kilovruchten ontstaan, op een plek waar je minder controle hebt, dan zijn er tal van oplossingen om ze alsnog op te eten. De sponsige vruchten zijn dan niet meer geschikt om te bakken, maar erg goed om in een lekkere soep te verwerken. Courgettes kun je een aantal dagen op een koele plek bewaren, al zijn ze uiteraard op hun best wanneer je ze à la minute uit de moestuin haalt. Vermijd de koelkast, daar is het net te koud om ze vers te houden. TIP: probeer ook af en toe de eetbare bloemen van courgettes te oogsten en klaar te maken. Een klassieker is ze opvullen met geitenkaas- of een romige kruidenkaas, ze in tempura wikkelen en kort frituren op 170 °C. 

Zomerwortelen

De fijnste en zoetste wortelen zijn zonder enige twijfel de exemplaren die je in de zomer oogst. Je vindt ze tegenwoordig in ontzettend veel kleurtjes, wat hen ook decoratief aantrekkelijk maakt. Rauw, in een salade zijn de mogelijkheden eindeloos. Je oogst zomerwortelen het liefst jong, wanneer ze 2 tot 4 cm breed zijn. Bekijk de wortelhals vooraf goed, daar kun je min of meer de grootte van de wortel uit afleiden. Duw een spitvork naast de wortelen in de grond en woel goed. Vermijd het gebruik van een spade, dat kan leiden tot gekneusde exemplaren. Haal ook meteen het loof met een draaibeweging van de wortel, dat zorgt ervoor dat ze langer bewaren. Leg ze op een koele, donkere plek, ze bewaren er een aantal dagen.

Anderen lezen ook:  Viooltjes kweken

Tomaten

Augustus is de tomatenmaand bij uitstek. Je oogst dan, als het alles goed is gegaan, kilo’s vruchten om ze vervolgens in de meest uiteenlopende gerechten te verwerken. Tomaten oogst je wanneer ze uiteraard rijp zijn en makkelijk van de plant kunnen worden gehaald. Neem dan een vrucht met kroontje tussen je duim en wijsvinger en maak een knikkende beweging. Rijpe vruchten komen namelijk erg makkelijk los. Wacht niet te lang om te oogsten, tomaten kunnen snel overrijp worden. Ze zijn dan vaak te zacht om vers te verwerken, maar uiteraard erg geschikt om in soepen of sauzen te gebruiken. Bewaar tomaten in een schaal of kistje in de keuken of op een koele plek in de garage. Het is not done om tomaten in de koelkast te leggen, daar zullen ze snel bederven. TIP: Er bestaan ook tomaten die in rijpe toestand groen zijn. Deze variëteiten zijn niet altijd even makkelijk om te oogsten, gezien je nauwelijks verschil merkt met de onrijpe exemplaren. Durf aan de vruchten te voelen, rijpe tomaten zijn iets zachter. Ze zijn ook niet knalgroen, maar eerder groen met een gele gloed op.