De vruchtbaarheid van je bodem wordt door een aantal factoren bepaald. De pH-waarde of zuurtegraad van je bodem is daar één van. Die waarde wordt berekend aan de hand van een curve of schaal, met daarop een lijn van 0 tot en met 14.
pH-waarde
Van 0 tot 6 wordt beschouwd als zuur. Een zure bodem is ideaal om blauwe bessen, aardbeien en aardappelen te kweken, maar verder dan dat kom je er niet mee in de moestuin. Je bodem bekalken is dan de enige oplossing. 7 is neutraal. Dat betekent dat je over een perfect gebalanceerde bodem beschikt waar voedingsstoffen, kalk en mineralen in harmonie leven met elkaar. Niet altijd vanzelfsprekend maar daarom niet minder haalbaar. Elk jaar compost aan de bodem toevoegen helpt. Van 8 tot 14 spreekt men van een basische of alkalische zuurtegraad. Zowel een te zure als een alkalische zuurtegraad is schadelijk voor je planten. Aan de hand van een uitgebreide bodemanalyse weet je precies welke zuurtegraad jouw bodem heeft, al kun je ook gerust vertrouwen op de pH-tests die tegenwoordig in zowat alle tuincentra te krijgen zijn. Een overzicht.
- Zure grond 0-6: zure grond kun je neutraal maken door elk jaar in het najaar te bekalken. Let op: strooi nooit kalk, meststoffen en compost op hetzelfde moment, dat zorgt ervoor dat stikstof (N) te snel vrijkomt en zogoed als verdwenen is op het moment dat de planten het nodig hebben. Dolomietkalk is prima. Op een ietwat zuurdere grond groeien blauwe bessen maar ook aardbeien en aardappelen.
- Neutrale grond 7: de ideale zuurtegraad voor zowat 90 procent van alle eetbare gewassen in je moestuin. De zuurtegraad behouden doe je door elk jaar compost toe te voegen.
- Alkalische grond (basisch) 8-14: voor deze zuurtegraad is er slechts één doeltreffende oplossing – los van de zure regen die naar beneden valt – maar helaas niet de meest ecologische: turf. Door turf aan je grond toe te voegen zorg je ervoor dat de pH-waarde daalt.
Hoe kan je zelf de zuurtegraad berekenen?
Rob,
De zuurtegraad berekenen kun je doen door kleine pH metertjes aan te kopen bij een tuincentrum (meestal bieden ze ze daar aan). De resultaten zijn goed. Wil je een grote analyse, dan kun je de bodem laten onderzoeken via www.bdb.be
Succes!
[…] de pH-waarde van je bodem analyseren om te zien welke noden die […]