Onrijpe vruchten bevatten niet genoeg suiker en zijn nog niet volledig op kleur. Te rijpe vruchten zijn vaak melig en daardoor ook helemaal niet lekker. Wanneer zijn je groenten geschikt om te oogsten? Wij geven wat tips.

Courgettes oogsten
Die grote, dikke courgettes zien er indrukwekkend uit maar zulke machtige exemplaren zijn niet zo lekker. Haal courgettes daarom op tijd van de plant. De jongere en kleinere vruchten zijn veel smaakvoller. Bovendien blijft de plant vruchten produceren als je regelmatig oogst.

courgettes oogsten

Wanneer andijvie oogsten?
Oogst andijvie (en sla) voordat de groente gaat bloeien (‘schieten’). Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar je kunt de groente nauwelijks nog bewaren en de oogst is beperkt. Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen!

wortels oogstenWorteltjes oogsten
Zijn de wortels spits, laat ze dan nog even in de grond zitten. Wortels met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik.

Paprika oogsten
De bittere, groene exemplaren zijn nog niet rijp. Geef de paprika nog een maandje en oogst de rode of gele vruchten.

sla oogstenWanneer kan ik mijn sla oogsten?
Sla die in kroppen groeit, zoals botersla en ijsbergsla, is oogstbaar als de krop stevig aanvoelt. Pluksla kun je oogsten als de blaadjes een geschikt formaat hebben gekregen. Haal alleen de buitenste blaadjes weg, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken.

Tip Op warme, zonnige dagen kun je het beste ’s morgens vroeg of juist in de avond oogsten in de moestuin. Wil je de groenten bewaren, wikkel ze dan in kranten en verpak ze daarna in plastic. Op een koele, donkere plek blijven ze zo het langste goed.

Anderen lezen ook:  5 tips bij verspenen