Nadat je in februari/maart de eerste zaden in de grond hebt gestopt is het in april tijd om de eerste zaailingen te verspenen. Je geeft elke zaailing dan een eigen potje, zodat ze optimaal kunnen groeien. Maar waar moet je rekening mee houden? Wij geven tips!

1 Eerste echte blaadjes

Verspenen doe je pas wanneer de eerste echte blaadjes verschijnen (zie foto hierboven). De eerste echte blaadjes zien niet vergelijkbaar met kiemblaadjes, die verdwijnen namelijk na een tijd. Meestal kun je zaailingen na twee tot drie weken na dat je ze gezaaid hebt verspenen. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de pot en hoeveel plantjes er op gekomen zijn.

2 Wel of niet verspenen?

Niet elke groente moet je verspenen. Wortelen, radijsjes, pastinaak en onder andere wortelpeterselie zaai je beter meteen op hun definitieve plek. Ze vormen namelijk een grote penwortel die – eenmaal schade opgelopen – sterft. En door ze te verspenen is de kans groot dat je de wortel beschadigt. Groenten zoals tomaten, paprika’s, pepers verspeen je wel.

3 Verspenen met een vork

Zaailingen die je van plan bent te verspenen maak je voorzichtig los, zo voorkom je wortelschade. Gebruik daarvoor een vork, dat is een prima tool.

4 Planten

Verplant de zaailingen naar een grotere pot of naar de vollegrond. (Het is het beste om ze nu op hun definitieve plek te zetten, zodat je ze niet nog een keer hoeft te verplanten.) Plant de zaailingen diep genoeg in de grond, tot net aan de eerste echte blaadjes. Zet de plantjes in voedzame (pot)grond.

Anderen lezen ook:  Tips tegen wateroverlast in de moestuin

Let op nachtvorst! Tot de IJsheiligen is er kans op nachtvorst aanwezig, bescherm de verspeende plantjes dus tot die tijd of zet ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld in de kas.

5 Water geven

Geef af en toe water, maar vermijd dat het water lange tijd aan de wortels blijft stilstaan. Dat voorkomt wortelrot. Geef de eerste tijd water in het potje en laat ze na zo’n 3 weken water drinken vanaf een schaaltje of door goed bij de wortels te gieten.

Heb jij aanvullende tips?
Laat ze ons hieronder weten!